61 år tillsammans på GKT

2021-06-15 Våra medarbetare

Anders Gustavsson började som lastbilschaufför på GKT 1994. Då hade företaget sju bilar och de flesta körningar gjordes åt Arla. Just rutterna ser han också som det som har förändrats mest genom åren.

– Vi körde i stort sett enbart mellan mejerierna, det var rena mellantransporter åt Arla. I dag kör vi åt många olika aktörer och till flera olika platser. Sen har även branschen ändrat sig vad gäller lagar om vilotid och så vidare, vilket för oss chaufförer främst har varit till det bättre.

Anders Gustavsson kör sträckan Götene-Skåne och tillbringar minst en natt borta vid varje körning. I år gör han sitt 27:e år som chaufför, vilket till stor del har sin förklaring i yrkets variation.

– Det har ändrat sig hela tiden under åren, både med rutterna, godsflödet och godset. Det har bidragit till att jag inte har tröttnat. Sen måste jag säga att jag alltid har fått ut min lön när jag ska ha den, det är ordning och reda på företaget, sånt betyder också mycket som anställd.

Anders Gustavsson brukar roa sig med att räkna ut hur många mil han har avverkat på vägarna.

– Jag tror jag har snittat ungefär 50 mil om dagen under de här 27 åren, säger han.

En snabb huvudräkning klargör att Anders Gustavsson närmar sig en halv miljon körda mil för Götene Kyltransporter. Och då har han ändå många mil kvar att avverka.

– Det kommer helt klart att bli några mil till.

Kollagen Per-Erik Claeson började på GKT redan 1987. Då hade företaget precis köpt in den fjärde lastbilen och antalet anställda uppgick till sex personer. De första åren körde han lastbil, men när fordonsflottan blev allt större blev det också mer arbete i verkstaden.

– Jag var ensam i verkstaden i början. I mitten av 90-talet varvade jag med att jobba tre dagar i verkstaden och så körde jag lastbil torsdag och fredag. Men efter något år blev det heltid i verkstaden, vilket jag har trivts bra med.

Den stora skillnaden mot förr är, enligt Per-Erik Claeson, de många lastbilarna och den stadigt växande personalstyrkan.

– Jag tycker det är roligt att vi har blivit så många här i verkstaden, det är många goa gubbar här nu, säger 61-åringen som än har fler år kvar till pensionen. 

– Det har inte varit motigt att gå till jobbet någon gång faktiskt. Jag har trivts utmärkt här i alla år.